Florin Chilian – 10 Porunci – 2005


Unul din albumele care ne-au influentat dezvoltarea noastra ca indivizi este Florin Chilian – “10 Porunci – Raport despre starea natiunii 1989-2004. Primul Pas

Florin Chilian Coperta 10 Porunci

De ce dezvoltare ca indivizi ? Si nu pur si simplu  doar o alta compilatie de 11 cantece care ne-a incantat auzul ?

In conceptia mea, raspunsul este unul complex: Genul muzical pe care domnul Florin il canta cu atata pasiune este Folk-ul. Nu oricine poate interpreta melodii apartinand acestui gen. Pentru a intari afirmatia anterioara, am sa va dau cateva exemple de artisti care sunt simboluri vii ai muzicii romanesti: Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă etc. Cu astfel de nume “grele”, vine si responsabilitatea crearii unu material cu mesaj. Inca de la inceput, satira se simte doar privind coperta neconventionala (gura unei masini de spalat). Impreuna cu titlul albumului (care este unul nu foarte scurt) te pregateste pentru un amestec “prespalat” de adevaruri, care nu sunt decat idei cheie din acest “Raport despre starea natiunii 1989-2004″.

La fel ca si autor nostru “Ion Luca Caragiale”, cred ca nu sunt prea indraznet daca am sa spun ca Florin Chilian va deveni un “vesnic contemporan”. Motivul este simplu in aceasta privinta: Melodiile sale reflecta istoria anilor 1989-2004 si ca printr-o coincidenta bizara, traiectoria pe care Romania se afla in acel moment, este aceeasi si-n zilele noastre. Avem imprumuturi externe greu de returnat care ne impun anumite hotarari in propria tara, ce poate fi mai placut decat asta ?

Insa prea multa politica&filozifie poate dauna grav starii generale.

“10 Porunci” contine 11 melodii pline de sensuri ascunse, idei simple si eficiente (vezi piesa numarul 3 : Atac la Persoana) :

, dar si pline de umor. Ca fapt divers: “pentru ca masinile nu inteleg ce-i aia o introducere, va vor prezenta 12 track-uri. Practic, totul se va decala cu un track, iar prima porunca va fi defapt trackul 2.”

Florin Chilian 10 Porunci coperta spate

.

Personal am fredonat de nenumarate ori refrenul piesei 10 :  Porunca 9 – Sa nu minti! – Cantecul avocatului - stiti si voi “…termopane, termopane”. Eh si daca nu va mai amintiti poftiti videoclipul sa va reimprospatez memoria complet ;) :

Auditie placuta si nu uitati sa cumparati originalul.

Tags: , ,


About the Author

avatar

: Am creat acest blog din pasiune pentru muzica si din dorinta de a impartasi pareri cu alti "devoratori". Unele posturi vor fi sincere si altele vor fi "la caterinca", ramane ca dvs (cititorii) sa descoperiti la care din cele doua cazuri m-am si referit. Mai multe despre mine pe pagina About


  • http://www.torrentfan.blogspot.com Torrentfan

    Genial blogul tau!Felicitari!Am si anuntat cititorii de pe blogul meu despre acest blog, sa se bucure si ei nu numai eu:d

    Tine-o tot asa:d/

Back to Top ↑

  • Youtube

  • Cronica Devoratorului