Interviu – Berti Barbera – Playboy


Cum vii dinspre Mississippi spre Dambovita, dai de singurul club din Bucuresti in care se canta blues. Berti Barbera este un connoisseur al genului, iar Lorena Lupu (Playboy) a avut prilejul sa-l intervieveze ptr noi:

PLAYBOY: Cît este de răspîndit blues-ul în România?

BARBERA: Este un limbaj care în România se manifestă timid, la o scară de cîteva mii de persoane. Ceea ce oricum este foarte bine. Este o nişă a cîtorva oameni pasio­naţi. Exista la Jimbolia un primar care făcea festivaluri de blues – am fost şi invitat acolo, în 2006. Cel mai important eveniment de specialitate din România de azi este Festivalul de la Sighişoara, din februarie, care va ajunge la a şaptea ediţie în 2011.

PLAYBOY: Unde se ascultă blues în Bucureşti?

BARBERA: Blues se ascultă la Big Mamou, pe cheiul Dîmboviţei. Este singurul club care are săptămînal concerte de blues. Cu noroc, mai poţi găsi blues ca fond muzical, dar mai puţin pe scenă, live. Mai sînt cluburi care strecoară cîte un concert de blues, dar cel mai important e să ai acasă o colecţie cu albume esenţiale.

PLAYBOY: Recomandă-mi cele mai tari 5 albume de blues.

BARBERA: 1. The Robert Johnson Songbook,

2. Buddy Guy and Junior Wells Play the Blues,

3. Stevie Ray Vaughan – Texas Flood,


4. Muddy Waters Live at Newport şi

5. Johnny Winter – 3rd Degree.

Ar mai fi nevoie de vreo cincizeci de albume…

PLAYBOY: Putem face o para­lelă Mississippi – Dunăre?

BARBERA: Blues-ul a avut mare suc­ces în America, atunci cînd muzica de pe plantaţii a ajuns în baruri. A cunoscut o deosebită popularitate tocmai datorită simplităţii şi a mo- du I ui visceral de interpretare. Asta se referă şi la jazz, care a pornit ca o muzică de divertisment. Ulterior, a fost preluat de albi şi transformat în muzică a elitelor. Azi, diferenţa dintre muzica aşa-zis artistică şi cea creată cu un scop strict comercial este mai pregnantă decît oricînd. Iar paralela aia Mississippi – Dunăre o poţi face şi tu, dacă te uiţi cît este de mare Mississippi şi cît este de mică por­ţiunea de Dunăre din ţara noastră. Poporul nostru face o gravă confuzie între măreţie şi grandilocvenţă.

PLAYBOY: Cum poate blues-ul să lupte cu muzica de consum a acestor vremuri?

BARBERA: Nu trebuie să se lupte. Viaţa nu e o luptă. După ce te implici 20 de ani în muzică, ajungi să înţelegi că e loc sub soare pentru toată lumea. Lasă-i pe cei mărunţi să se lupte unii cu alţii; standardele mele sînt legate de artiştii mari. Aceştia m-au învăţat că fiecare om e liber să se exprime în limita cunoştinţelor şi a experienţei sale.

daca doriti sa cititi personal interviul si daca vreti sa va mai clatiti ochii mergeti si luati numarul revistei din Septembrie 2010 ;)

Personal, imi place la nebunie B.B. King si, doresc sa va ofer spre auditie 3 melodii incredibile:


Tags: , , , , ,


About the Author

avatar

: Am creat acest blog din pasiune pentru muzica si din dorinta de a impartasi pareri cu alti "devoratori". Unele posturi vor fi sincere si altele vor fi "la caterinca", ramane ca dvs (cititorii) sa descoperiti la care din cele doua cazuri m-am si referit. Mai multe despre mine pe pagina About


  • http://lorenalupu.wordpress.com Lorena Lupu

    mulţumesc mult, mult. :x :x :x :x chiar mă bucur că îmi colectează cineva materialele de muzică. promit să caut şi să îţi dau şi din arhivă.

Back to Top ↑

  • Youtube

  • Cronica Devoratorului