Cornel Ilie (Vunk) – 20 de IntrebariCornel Ilie

Cu o expunere considerabilă în ultima vreme, care i-a adus, alături de trupa sa, Vunk, titlul de Best Rock la RMA, Cornel Ilie continuă seria single-urilor de succes şi povesteşte despre viaţa sa de anti-rock star. Una foarte interesantă.

1. Este o perioadă încărcată pen­tru tine şi trupă. Tocmai ce aţi câştigat secţiunea Best Rock la Roma- nian Music Awards, având încă două nominalizări, şi aţi lansat un nou sin- gle. Ai avut emoţii la RMA?

Eu am emoţii oriunde. Sunt emoţiile alea… cu 5-10 minute înainte de a intra undeva. Mai ales dacă e şi foarte multă lume şi mulţi artişti, pentru că nu ştii pentru cine a venit lumea de acolo. Poţi să te aştepţi la orice. Pot să te aplaude sau să te înjure. Şi stăteam cu emoţii, să vedem cum e treaba cu Craiova, unde n-am fost decât de vreo patru ori în ca­riera noastră. Acolo încă mai avem să apro­piem publicul de noi. Dar e greu, pentru că lumea nu prea e cu rock-ul în Craiova. Ori­cum, mie îmi plac emoţiile alea dinainte; în momentul în care nu or să mai fie emoţiile, mai bine rămân acasă.

2. Care a fost principalul vostru con­tracandidat la titlul de Best Rock?

Vorbind strict ca gen, cred că Vama era prin­cipalul. Dar cred că noi am câştigat şi dato­rită expunerii pe care am avut-o în ultimul timp, pe care ei nu au avut-o. Sau poate că au ales să nu o aibă.

3. Ce trupe rock româneşti asculţi şi care este rock-ul reprezentativ românesc, în opinia ta?

E greu cu muzica rock românească. Nu prea mai e pe trupe, ci pe piese. E greu şi în străinătate să găseşti o trupă de la care să asculţi tot albumul şi să-ţi placă tot. Acum, nu cred că se mai dă mare atenţie albumelor. Din muzica rock românească, consider că Holografîşi face treaba foarte bine, cu res­pect pentru public. Nu mai cântă ei rockul ăla adevărat, îmi plăcea mai mult rockul lor din ’80-90, dar în continuare îşi fac treaba cu multă pasiune. Vama îmi place pentru că îşi păstrează o nişă, că nu încearcă să se redescoperă şi nu se încăpăţânează să fie cât mai nonconformişti. Iar din underground nu prea am ce să ascult, pentru că aproape toţi cântă în engleză, şi eu nu suport chestia asta. Pentru că, de regulă, se cântă prost în engleză, şi nici măcar nu e o engleză curată sau creativă. îmi place trupa Byron, şi mi-ar plăcea şi mai mult dacă ar crea şi în română. Sunt piese care îmi plac şi din underground, dar nu-mi place conceptul ăsta că trebuie să cântăm în engleză, că noi suntem altfel. Şi nici nu o să iasă în străinătate nici o trupă undergroun din România, şi să aibă succes, în următorii cinci ani. Nici măcar de rock ro­mânească. Nu avem cum!

Din câte amintiri am, sigur scot două-trei albume.

4. Din multitudinea de concerte care se anunţă anul ăsta, la care dintre ele te vom vedea în public?

La Placebo, la Garbage şi Pulp, pentru că sunt trupele cu care am crescut la un mo­ment dat. Nu o să mă duc la Red Hot Chili Peppers, pentru că am ascultat atât de mult într-o perioadă, şi cred că au ajuns să se re­pete foarte mult. Nu cred că e o trupă pe care să o vezi în concerte.

5. Eşti, de asemenea, producător de muzică pentru alţi artişti. în care postură te simţi mai bine: cea din umbră sau cea din lumina reflectoare­lor?

Producător am fost de puţine ori. Sunt pro­ducătorul nostru, al trupei Vunk, suntem cel mai credibil produs. Dar e puţin gre­şit ceea ce facem noi acum. Cel mai corect este ca unul să scrie muzica şi altul să zică în ce haine trebuie îmbrăcată piesa respec­tivă. Cel mai bine mă simt atunci când scriu. Muzică şi versuri. Am o mulţime de piese deja scrise şi pe care ştiu că nu trebuie să le folosesc acum. Aşa s-a întâmplat şi cu Pleacă, pe care am scris-o în 2006. întâi scriu muzica, şi apoi văd dacă ni se potrivesc nouă piesele sau merg pe o voce de fată sau către altă trupă.

6. Scapă-mă de ea este cel mai nou single al vostru şi, aici, „ea” este de fapt inima ta, care îţi face probleme. Care sunt cele mai mari probleme pe care şi le-a făcut?

îmi tot face… Textul de la piesa aia îmi spune ceva. Şi acum două zile mi-a zis o fată ce a în­ţeles ea din piesa aia: cu totul altceva! Pentru mine înseamnă că dacă tot mă rupe în pai- şpe, măcar ia-o şi pleacă cu ea de tot de aici. Nu înseamnă că vreau să fiu salvat. Nu mi-ar fi trecut prin cap această ipoteză. Fetele văd însă partea asta bună. Poate că, de fapt, de asta a prins aşa de bine piesa. Melodiile care vând cel mai bine în România sunt cele care transmit, în acelaşi timp, şi suferinţa, dar şi speranţa.

7. Deşi ştim, pe surse, că viaţa ta privată e destul de interesantă, ca să ne exprimăm elegant, cum ai reuşit să te menţii departe de presa de scan­dal?

Cred că nu sunt eu interesant pentru ei. Că altfel căutau. Şi, la oricine cauţi, găseşti ceva. Dar eu nu mă afişez, nu fac paradă, sunt foar­te discret.

8. Am citit de curând că eşti un tip superstiţios. Ai şi vreo superstiţie legată de sex?

Nu sunt prea superstiţios. Articolul acela a fost un pic deformat. Nu am superstiţii, iar în pat… nici atât! Acolo nu ar trebui să ai nici reguli, nici prejudecăţi. Şi nici ritualuri nu am. N-am nici chiloţi norocoşi.

9. Tot pe surse am aflat că eşti un tip pervers. Te consideri? Unde crezi că e limita între normalitate şi perversiune?

Nu există limite între doi oameni care gândesc în acelaşi fel şi se­xul, şi ceea ce înseamnă pervers. Normal, dacă te iei după societa­te, s-ar putea să nu mai facă ni­meni sex foarte mult timp!

10. Preferi aventurile de o noapte sau poveştile care încep cu o lungă perioa­dă de curtare?

Nu am o regulă. Depinde de chi­mia pe care o dezvolt cu cealaltă persoană. Mi s-a întâmplat ca, dacă voiam să fiu cu cineva, să nu fac asta din prima seară, pen­tru că aş fi ştiut că nu dura prea mult, că era doar o aventură. Iar cu persoanele cu care am simţit că putem comunica şi altfel, am încercat să nici nu fac vreo pro­punere. Şi, în general, nu prea fac propuneri. Dacă merge de la sine, atunci, da. Dar altfel nu mă duc la agăţat, de exemplu. Mi-am trăit chestiile astea. Pe la două­zeci şi ceva de ani am făcut toate tâmpeniile, cam tot ce era de făcut, dar acum nu mă mai tentează. Acum ştiu ce-mi place şi ce nu, şi ideea e de a găsi persoana cu care să le poţi face pe toate.

11. Te laşi curtat sau preferi să fii tu cel care ţine frâiele vrăjelii?

Eu sunt în zodia Gemenilor, şi atunci există în mine minimum două laturi tot timpul. Deci, îmi place şi aşa, şi aşa. La început, când e vorba de curtat, totul e joc. Nici nu mă duc să mă bag în seamă aiurea, dar nici să stau ca fraierul. încerc să ne întâlnim la mijloc, şi de acolo vedem cine preia controlul. Poate că ea are o replică mai deşteaptă ca mine.

12. Deci, să înţelegem că replicile contează mai mult decât as­pectul?

In principal, privirea e prima care cucereşte. Şi, după aia, replicile. Aspectul funcţionea­ză şi el, pentru că de acolo simţi chimia. Nu sunt ipocrit, normal că este important, dar contează la început, în primii paşi. După aia trebuie să aibă simţul umorului, să mă pro­voace. Dacă e vreo tipă foarte ostentativă, hai!, nu-i interesant.

13. Eşti un fante al showbizului românesc şi eram curioşi dacă eşti şi eternul burlac?

Păi, dacă eu sunt eternul burlac, Brenciu ce mai e? Nu, chiar vreau să-mi fac o fami­lie. De când cu melodia Pleacă, care a avut un succes uriaş printre copii, am intrat în contact cu foarte mulţi copii, şi am con­statat că îmi plac foarte mult, şi că ei mă plac pe mine.

14. Unde ţi-ai mai găsi inspira­ţia pentru muzica ta dacă ar dispărea toate femeile din lume?

In amintiri. Am o memorie foarte bună. Şi cred că am trăit, într-o viaţă, mai multe vieţi. De multe ori mi se întâmplă, atunci când nu am inspiraţie, să încep să-mi imaginez ce mi s-a întâmplat sau ce-am simţit la un moment dat, şi funcţionează. Din câte amintiri am, si­gur pot să scot vreo două-trei albume. După care ar fi mai greu…

15. Din vârful scenei, priveşti în jos, în primele rânduri, unde e plin de femei. Pe care o alegi pentru a o duce în cabină?

Nu privesc. Dacă sunt io oameni, e mai greu concertul decât dacă ar fi io mii de oameni. Mie mi-e greu să mă uit la primele rânduri, şi încă mai lucrez la asta. Ştiu că e foarte im­portant să ai contact direct cu oamenii. S-au întâmplat şi faze din astea, cu alesul fetelor, dar mult mai de mult. Acum, nu. Ar fi şi pe­nibil. Mi se pare cel mai penibil să agăţ la concerte. E cel mai puţin bărbăteşte. Pentru că exploatezi un statut, o stare şi un context.

16. Ce ai învăţat despre femei în ul- lv timii 15 ani, şi nu ştia adolescen­tul Cornel?

Cu cât o femeie îţi cere mai mult să pleci, tu trebuie cu atât mai mult să rămâi. Şi am în­cercat să le înţeleg pe femei printre rânduri, să nu iau de bun tot ce zic ele.

17. Care e cea mai mare gafă pe care ai făcut-o cu o femeie?

Prin 2002, trebuia să mă întâlnesc cu cine­va şi vorbeam pe sms-uri cu un prieten, care mă întreba ce fac în seara aia. Şi fiind cu gândul la fată i-am dat ei sms-ul, care era de genul „mă duc să…”. Am avut un şoc în momentul când am dat send şi am realizat cui i l-am trimis. Eram deja pe drum. Am încercat să repar, dar degeaba, nu a mai vorbit nicio­dată cu mine.

18. Dacă ai fi acum bu­nic, care ar fi cea mai savuroasă povestire a ta pe care le-ai spune-o nepo­ţilor?

Sunt atât de multe. Dar cred că aş începe cu poveştile de când am început noi să cântăm prin şcoală. Aveam nişte crengi de copac şi ne credeam Beatles. Mergeam pe stradă, prin apro­zar, prin librărie, şi cântam foarte tare, unul era vocea, ceilalţi imitau instrumente­le, şi oamenilor le plăcea asta. Acum, dacă ar fi unii aşa, ar ajunge pe YouTube şi ar zice lu­nea că părinţii nu au grijă de ei.

19. Te consideri un rocker adevărat?

Ce-i aia rocker adevărat? Rocker sau rockstar? Nici una nu mă simt. Rockerii sunt văzuţi la modul peiorativ, ca nişte beţivi drogaţi satanişti care se spa­lă rar, iar ca rock star e exact sintagmei aia: sex, drugs & rock’n’roll. Deci… nu sunt. Cine e rock star în zilele noastre sunt dj-ii. Ăia duc cea mai apropiată viaţă de un rock star. Consumul după un concert nu prea îţi mai permite să-ţi faci de cap, să pierzi nopţile, pentru că ştii că urmează încă o zi în care o să faci acelaşi lucru. Poate că dacă aş folosi niş­te droguri, mi-ar fi mai simplu, dar cum nu folosesc… Ba din contră, înainte de concert iau ginseng, iau multivitamine. Mai beau şi alcool, dar nu exagerez.

20. Despre ce sperai să nu te întreb?

Despre care e cea mai sexy femeie din România sau cine vreau să apară pe copertă.

  •  Interviu de ANDRA ILIASPlayboy Romania – Editia Iulie – August 2012

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


About the Author

avatar

: Am creat acest blog din pasiune pentru muzica si din dorinta de a impartasi pareri cu alti "devoratori". Unele posturi vor fi sincere si altele vor fi "la caterinca", ramane ca dvs (cititorii) sa descoperiti la care din cele doua cazuri m-am si referit. Mai multe despre mine pe pagina About


Back to Top ↑

  • Youtube

  • Cronica Devoratorului